Termín: Čtvrtek 29.ledna 2009 | ||||
Odjezd | 07:30 | Čejkovice | Od kostela (příjezd minibusu 07:15) | |
10:30 | Langenlois | Loisium-Centrum vinařů | ||
Oběd | 13:00 | Krems | Restaurant Klinglhuber | |
Individuální prohlídka města | 13:45 | Krems | Historické centrum | |
Weingut SEPP MOSER | 14:45 | Rohrendorf | Prohlídka vinařství s ochutnávkou | |
Weingut KITZLER | 18:00 | Rohrendorf | Prohlídka vinařství s ochutnávkou | |
Plánovaný příjezd | 23:00 | Čejkovice | Čas příjezdu je orientační |
Langenlois - Vinařské centrum Loisium
V minulosti se lidé z města uchylovali na venkov v touze po klidu, hledání romantiky a starých časů. Pro generaci vysoce urbanizovaných lidí - úspěšných manažerů, žijících na lince NewYork-London - vznikají na venkově naopak stavby, které neslevují z jejich standardů a tím se snaží je (i jejich peníze) sem, na pro ně chudý a nezajímavý venkov, přivádět. Myšlenka zřídit Loisum není originální, jde jen o snahu vyvolat Bilbao-efekt ve vinařství, který odstartovali před sedmi lety H&deM v Napa Valley v Kalifornii, USA.
Autor: Investor: Náklady: Realizace: Užitná plocha: Zastavěná plocha: Plocha pozemku: Obestavěný prostor: | Steven Holl LLL Beteiligungsverwaltung GmbH 9 300 000 Euro 2001 - 20.09.2003 625 m² 1137 m² 7325 m² 10525 m³ |
Krems - Restaurace/Hotel Klinglhuber
Město Krems (česky Kremže) mají mnozí spojené se jménem hořčice. Již méně se však ví, že je to kouzelné městečko na Dunaji (oceněné zapsáním do listiny světového kulturního dědictví UNESCO) se spoustou nádherných historických památek, starobylých uliček a udržovaných parků.Při volbě menu jsme dali na doporučení a rezervovali si místa ve vyhlášeném restaurantu tradiční rakouské kuchyně (státní cena pro turismus a architekturu), který je umístěn na břehu ramene Dunaje, jen krůček od historického centra města.
Po "odkyselovacím" pivečku nám byla podána pověstná fritátová polévka, dále pak dle volby vepřová pečeně se zelím a bramborovými knedlíky, nebo telecí pečínka s risi-e-bisi a salátem. Ač masíčka byla poněkud sušší, jídlo zde bylo celkově moc chutné a obsluha velmi milá.
Po takto vydatném jídle jsme si naordionovali povinnou procházku historickým centrem města. Návštěva pověstného vinného šenku se skleničkou veltlínu a malou kávičkou po obědě samozřejmě nemohla chybět...
Název malého náměstíčka již brzy avizoval další cíl našeho zájezdu a tak jsme se vydali zpět k našemu zelenému autobusu a vyrazili směr vinařství Moser (které patří spolu s dalším našim cílem- vinařství Kitzler ke dvacítce členů místního vinařského sdružení "Lossgelöst").
Vína vinařské oblasti Kremstal.
První dochovaná zmínka o císařském vinařství Kremstalu se datuje do roku
Návštěva 2 vybraných vinařství vinařského sdružení Los(s)gelöst.
Římský bůh větru AILOS stojí za názvem originálního vinařského sdružení, jež nedávno založilo 19 vinařských firem kolem unikátního Terroir, vzniklého vátými sprašemi z říčních koryt. Spojeni oblastí a půdou, a přece prezentující rozličnost vinařství regionu: od konvenčních po bio-dynamická, od tradičních po velmi mladá, od velkých po rodinná. Tento spolek vinařů vzbudil již od počátku pozornost nejen svým nekonvenčním a vtipným přístupem prezentace oblasti, ale i mnohými vinařskými oceněními (Austrian Wine Challenge Vienn...).
K nejreprezentativnějším vinařstvím sdružení patří bezesporu Weingut Moser, k velmi ambiciózním autentickým projektům pak malé rodinné vinařství Kitzler.
Vinařství MOSER – Rohrendorf bei Krems
Prohlídka vinařství a degustace vín. Návštěva u jedné z největších a nejstarších větví vinařské dynastie Rakouska sahající až do roku 1849, vinařství Sepp Moser. Syn velkého muže rakouského vinařství Lenze Mosera Sepp zakládá v roce 1986 z části vinařského impéria vlastní vinařský provoz. Vede jej až do roku 2000, kdy jej převzal jeho syn Nikolaus Moser. Nikolaus Moser byl dle článků v odborném tisku prvním mladým mužem z těch, kteří pochopili, že budoucnost místního vinařství nemůže ležet ve streemové "New-World-Charakteristice" a odráží ve svých excelentních vínech autenticitu místních odrůd s minimem technologických zásahů a důrazem na terroir.
Firma dnes hospodaří na ploše
Najít impozantní budovu provozu nebylo vůbec složité, a tak jsme do vinařství dorazili přesně podle plánu. Tam na nás už čekal velmi sympatický Nikolaus Moser, co by vůdčí osobnost vinařství.
Velmi mile nás přivítal a vyjádřil potěšení nad kolegiální návštěvou z Moravy. Vyzdvihl význam spolupráce všech vinařů i nad rámce regionu i důležitost společné snahy o zvyšování povědomí o vínech odrážejících terrior dané oblasti. Po dobu prezentace trpělivě a ochotně také zodpověděl celou řadu našich dotazů.
Po prohlídce sklepního zázemí (velmi čistého) jsme se skrze prostory určené ke zrání červených vín v barikových sudech dostali zpět do reprezentativního atria budovy, kde na nás již čekala další ochutnávka vín.
Z nabízených vzorků velmi chutnaly kořeněné veltíny z nejlepších poloh (Schnabel 2007), líbil se i Riesling 2007 DAC von den Terrassen a velmi zajímavým byl i Sauvignon blanc (Schnabel 2007), který byl svými jemnými nuancemi pro nás velmi netradičním.
Velmi vysoký podíl modrých odrůd u tohoto vinařství (50% produkce) dával tušit, že mezi červenými víny bude z čeho vybírat. Zaujmulo již úvodní harmonické cuvée Banfalu 2006 (ZW/MER/CS), velmi příjemným byl Zweigelt Reserve 2006 s dlouhou jemně tříslovitou perzistencí.
Snad nejlépe však bylo hodnoceno vysoce elegantní víno Blauburgunder Gebling 2005. Perlička na závěr se dostavila v podobě vyjímečného Chardonnay 2004, výběr ze suchých bobulí z oblasti Apetlon, které si pak s sebou domů odvážel snad každý účastník zájezdu.
Rodinný duch prostupující vinařskou dynastie Moser byl přítomen i skrze vynikající domácí chléb staré paní Moserové (dýňový, slunečnicový a sedlácký s vlaškými ořechy), pozdravit nás přišel také tatínek pan Sepp Moser.
Celá prezentace byla pro vinaře velmi poučná. Nikolaus Moser varoval před přílišným důrazem na primární ovocitost vín, která je dle jeho zkušeností během na krátkou trať. Velmi překvapivým faktem byl také přístup vinařství k doslazování moštů. Zatímco u nás je cukernatost hroznů většinově přijímána jako jediný určující parametr kvality vína (lidé jakostními víny téměř opovrhují, zatímco unifikovaná vína sladce esterových tónů vévodí vinařským soutěžím), zde má vinařství prioritu v autentickém odrůdovém projevu a šetrném zpracování hroznů (nepřidává cizí kvasné kultury, neaplikuje každoročně standartní technologické postupy, každou odrůdu v daném stadiu znovu přehodnocuje a volí individuální postup). Vinařství tak nabízí elegantní vína jedinečného charakteru, které odráží rukopis vinaře i regionu.
Po výtečné a velmi poučné ochutnávce vín jsme se odebrali do skladu vinařství a opět nakoupili zástupné vzorky pro naše domácí vinotéky.
A jelikož se opět pomalu začal hlásit hlad, přesunuli jsme se tentokráte již pěší do nedalekého vinného sklepu vinařství Kitzler, kde právě probíhá "Heurige".
Vinařství KITZLER – Rohrendorf bei Krems
Po příchodu do velmi pěkného a stylového sklípku vinařství, jsme vystoupali do horních pater, uzpůsobených venkovskému stylu gastronomie. Pan Kitzler nás již očekával a přesto, že měl plno práce s již přítomnými hosty své "restaurace", stačil nám v krátkosti představit své vinařství i provést lisovnou.
Po malé prezentaci jsme se odebrali k rezervovaným stolům, kde jsme vychutnávali skvělou domácí kuchyni. V pravidelných intervalech nám také podával pan Kitzler vzorky svých vín. Jednalo se o nenáročná, avšak chutná vína, odpovídající filozofii Heurige (zaujmul Zweigelt 2005 EPOS).
Většina z nás však měla po náročném dnu chuťové pohárky již notně unavené, tak si jen užívala příjemného doznívání vinařského zájezdu u bohatě prostřeného stolu.
Cestou domů jsme zvolna dopíjeli své vinařské zásoby, nezapoměli je také okořenit nově zakoupenými víny, a příjemně uspáni autobusovým kolébáním jsme posléze dorazili do Čejkovic.