Gastro zážitek ze Sklepa Na Bařině
Čtvrtečnické obchůzky se blíží bohužel ke konci. K jednomu z posledních večerů nás pozval Jan Bařina z vinařství Sklep Na Bařině, který si pro nás připravil průřez víny ročníku 2012 a 2011 a k tomu čtyř chodové menu. Degustace probíhala v krásném moderním prostředí vinného baru. Nejprve jsme prochutnali ročník 2012, který otevřelo suché Rulandské bílé s příjemně ovocnou vůní a minerální dochutí. Ovocné vůně s tóny banánů a ananasů zaujali u vzorku Rulandského šedého. Sklep Na Bařině je znám svou výrobou klaretů. Ochutnali jsme dva a to z odrůdy Rulandské modré - jemně mléčná až jogurtová vůně, svěží a suchá chuť. Opakem byl Cabernet Sauvignon s 28 g zbytkového cukru, silnou ovocností a cabernetovou dochutí. Vlajkovou l
odí je Cuvee Ryvee. Je to cuvee z odrůd Veltlínské zelené, Ryzlink vlašsk a Ryzlink rýnský. K tomuto vínu jsme ochutnali první chod večera a to krevety. Velmi zajímavá kombinace krevet a tohoto vína v tomto horkém večeru zaujala všechny přítomné. Nastavenou laťku dodržela i Frankovka rosé, šťavnaté víno plné chuti s vůní a malin a jahůdek. Deset gramů zbytkového cukru a 7,2 g kyselin dělá z tohoto vína ideální letní pochoutku. Dalším chodem byl tatarák z lososa podávaný na opečeném toastu. Lososa jsme "zaléli" jemně kořeněným Tramínem červeným, což bylo nejsladší víno z tohoto ročníku.
"...toto je ochutnávka století..."Ročník 2011 otevřelo Cuvee Ryvee. Lehce minerální, pěkně uleželé s tóny hrušek ve vůni. Tramín červený byl oproti ročníku 2012 suchý. Degustace srovnáváním jednotlivých vín z obou ročníků dostala jinou dimenzi. I z roku 2011 velmi zaujala Frankovka rosé, kdy aromatika vína šla do angrešt
ů a rybízů a ani na chuti se nedalo poznat, že se nejedná o mladé víno. Rulandské bílé vonělo do oříšků až karamelů s koncovkou jemného pendreku. Velmi odrůdový byl klaret z Cabernetu sauvignon s 35 g zbytkového cukru. K tomuto vínu jsme ochutnali čokoládový dezert s domácí smetanovou zmrzlinou. Co dodat. Prostě paráda. Mezi oblíbence večera patřil také výrazně odrůdový Sauvignon. Sklep Na Bařině se zaměřuje převážně na bílá vína a klarety, ale na závěr jsme ochutnali Rulandské modré 2011 zrající 14 měsíců v barikovém sudu. Aromatika vína směřovala až do vůní portrského vína. Chuť plná, kulatá s jasným důkazem ležení v bariku. Následoval poslední chod večera a to vepřové závitky. Z dnešního degustačního večera jsme odcházeli plní dojmů a zážítků a také plni žaludkem :)
"...to máš dobrý, na tebe čeká doma tvoja, na mě čeká ještě mamka..."