Takový průběh zimy nikdo nepředpokládal. Ani chlapi Škrobákovi. Ti si museli na sběr ledového vína počkat až do dnešních dnů.
"Dočkali jsme se. Bohužel nám víc jak pět set kilo hroznů sežrali srny i přes to, že jsme měli na vinicích nataženy sítě" smutně konstatoval při lisování Martin Škrobák.
Lisoval se Ryzlink vlašský, sbíraný při minus 11°C. Cukernatost získaného moštu byla 42 °NM a výlisnost činila 10%.
"A tož dyž už sme v tem, tak vylisujme aj to slámové."
Tramín červený. Zaslíbená to odrůda Čejkovicím. Seschlé hrozny v perfektní kondici, naprosto zdravé. Cukernatost moštu 35 °NM, výlisnost necelých dvacet procent. Koncentrovaný mošt voní po vlašských ořechách, rozinkách a lesním medu.
Alibernet. Barvířka, kříženec Alicante Bouschet a Cabernetu Sauvignon. Krásné velké střapce, zdravé, krásně seschlé. Cukernatost moštu 31 °NM, výlisnost téměř 25 procent.
Mošt má inkoustově tmavou a neprůhlednou hustou barvu, voní po černém bezu, hořké čokoládě a černém rybízu.
"Tak a máme to doma", oddechl si Martin, již se skleničkou mladého jiskrného vína.