Na návštěvě u Hradilů
Je tu další čtvrtek a ten jsme strávili s víny Lukáše Hradila. Degustace probíhala v nově vybudovaném sklepě "Za valama". Celkem jsme ochutnali 14 vzorků vín.
Z bílých vín zmiňujeme hlavně šťavnaté Chardonay PS s pevným tělem, ve vůni se vyjímá exotické ovoce, které se této odrůdě očekává. Za nejvíce harmonické víno z bílých vín jsme označili polosuchý Ryzlink rýnský VH. Ve vůni cítíme žlutý meloun nebo také blumu. Chuť je šťavnatá a vybízí k dalšímu doušku. (
"Je teho plná huba.")
Tramín VH byl hezky kořenitý s vůní růže.
Zajímavostí v tomto sklepě pro nás bylo rosé s názvem Cuvee Davis, které se Lukáš rozhodl nazvat na počest narození svého prvního syna Davida. Cuvee obsahje 50% Cabernetu Sauvignon a 50% Rulandského modrého.
Červená vína se moc líbila. Začneme s Modrým Portugalem, který vyzrál do pozdního sběru. Část byla použita ve svatomartinském, zbytek odpočíval v nerezovém tanku.
(
"Jojo, to je naše budoucnost!", vykřiknul někdo z davu. Lukáš Hradil:
To jako myslíš mě?" Odpověď: "
Nee!! Myslím ty tanky!"). Ve vůni se objevuje třešeň, která přechází do nugátových tónů se smetanovou chutí. Při degustaci se objevila také typická Cabernet Moravia PS s makovými, ale i ovocnými tóny zeleného jablíčka. Za zajímavý vzorek jsme považovali André PS. Pěkně zakulacené víno s aromaty kandovaných švestek a příjemného dřeva. Dornfelder PS byl označen za nejhutnější víno ze sklepa. Příjemný, plný s vůní a chutí třešní. Za svou srdeční záležitost považuje sám vinař Rubinet. Vyzrál také do pozdního sběru, ve vůni jdou cítit perníčky a ostružiny, v chuti potom čokoládové "kočičí jazýčky".
Na konci degustaci jsme si smlsli na ledovém Ryzlinku vlašském. Medové tóny, rozinky a na konci dochuť vlašských ořechů.
Vína, která se nám představila, jsme označili za tzv. GASTRO ŘADU, vhodnou k jídlu do vinoték.