Víno z Čejkovic

Rozhovor s Pavlem Červenkou

Jak dlouho vinaříš?

Oficiálně jsem začal v roce 2000, samozřejmě jsem se motal ve sklepě odmala.

Co Tě k vinaření vedlo?

Tak jako většina mých vrstevníků jsem byl veden již od raných let k práci ve vinohradě.

Později ochutnávání kvalitních vín.

V kterém ročním období chodíš do vinohradu nejraději, respektive která práce ve vinici je Ti nejsympatičtější?

Nejraději mám zimní řez. V podstatě mi nevadí žádná práce na vinici, jen při vinobraní je to trochu hektičtější.

 

Jaké jsou záměry Vašeho vinařství do budoucna?

Cíle je pořád stejné. Věnovat se zejména suchým vínům, udržovat kvalitu vín, mírně zvětšit velikost šarží.

Červené nebo raději bílé?

Určitě červené.

Vím, že Tě zákazníci znají i především díky Tvým skvělým červeným vínům. Čím jsou pro Tebe tato vína výjimečná?

Naše červená pochází z vinic, na kterých výrazným způsobem redukujeme výnos hroznů. Díky výborným polohám jsou vyzrálá s nižším podílem kyselin. Samozřejmostí je zrání v dřevěných sudech. Ve výsledku se jedná o plná, dlouhověká vína s příjemným tříslem.

Merlot nebo Zweigeltrebe?

Obě odrůdy jednoznačně patří na Moravu. Takže s Pinotem všechny tři.

Jaký je Tvůj názor na použití dubových sudů?

Pro výrobu vín s obsahem alkoholu nad 13 % je zrání v sudech důležitá součást výroby. Sudy používáme z větší části primárně u červených, hlavně pro prodloužení životnosti vín.

Jaké sudy používáš?

Používáme francouzské sudy, kombinaci různých bednářství.

V posledních letech s převahou Seguin Moreau.

Už máš „zalahvován“ ročník 2016?

Každoročně lahvujeme bílá vína začátkem dubna, červená vína později. Zweigeltrebe po roce, Merlot a Pinot většinou po dvou letech.

Prozraď mě i čtenářům, jakožto jeden z aktivních členů vedení sdružení Čtvrtečníci, nedá mi se nezeptat – má sdružení nějaký silný cíl, kterého chce v následujících letech dosáhnout? Ať už by to měla být například nová akce, Velikonoční otevřené sklepy nebo snad něco jako „víno s ochranou certifikací“?

V první řadě zmíním naše již zaběhlé akce pro zákazníky. Ať už je to v únoru Reprezentační vinařský ples, v měsíci dubnu naši přírodní Vinnou stezku, květnové Vinné trhy, které za sebou mají více jak 20. ročníků, Den otevřených sklepů na konci prázdnin, a v neposlední řadě na Martina představení mladých vín.

V posledních letech je výraznější pohyb turistů a vínomilců po jižní moravě v období prázdnin. Proto se před několika lety rozjela v Čejkovicích akce Letní otevřené sklepy, kdy vždy od čtvrtka do něděle má několik vinařství otevřeno.

Již několik let se věnujeme vytvoření ochranné známky, pod kterou by se prodávala nejlepší vína z Čejkovic z určených odrůd, které jsou typické pro naši lokalitu. Více se přiznivci čejkovických vín dozví v průběhu několika měsíců.

Do budoucna bychom chtěli přidat ještě jednu větší akci, ale nechci předbíhat.

Jaký je Tvůj pohled na vysazování nových vinic?

Jelikož máme na Moravě málo vinohradů, určitě je potřeba rozšíření. Bohužel asi všichni bojujeme s tím, kde sadit.

Má Vaše vinařství převážně své vinice?

Ano, většina hroznů pochází z našich vinic.

Kdo Ti s vinohradnictvím a vinařením z rodiny nejvíce pomáhá?

Samozřejmě manželka a celá široká rodina. I naši dva nejmladší už se zapojili.

V jakých lokalitách se vinice nachází?

Vinice máme v katastru obcí Čejkovice a Dolní Bojanovice v okruhu cca 8 km. Tím je dána velká rozmanitost půd v našich vinicích. Každoročně je velmi zajímavé pozorovat při dozrávání rozdílnost kyselin v hroznech v jednotlivých obcích.

Těšíš se na blížící se Čejkovickou vinnou stezku? :)))

Těším se moc, hlavně věřím ve výborné počasí. Vinná stezka je z mého pohledu akce, kterou si užívají nejenom návštěvníci, ale i samotní vinaři. Samotný úvodní průvod mechanizace je velice zábavný a doufám, že i zbytek dne bude v podobném duchu.

LK