Jarní euforie způsobená nezvykle teplým počasím a znásobena navíc očekáváním dalšího příjemného večera ve společnosti čejkovických vín, byla dnes znát téměř na každém čtvrtečníkovi.
9. dubna jsme se sešli ve vinařství Bíza. Příjemná večerní atmosféra již vybízela k sezení venku a ti co přišli před 8 hodinou večerní si ji také na dvorku vinařství mohli s chutí užít.
Vinařství Bíza těží ze zkušenosti pan Bízy staršího i moderního pojetí vinařství, v podání syna Petra, který firmu nyní vede. Postupy výroby a technologie zpracování jsou dlouhodobě na vysokém standardu, a proto se jejich vinařský rukopis, zejména díky dlouholetým zkušenostem s jejich aplikací, ustálil na dobré (a očekávatelné) kvalitě. Vinařství Petra Bízy produkuje 40.000 lahví ročně a hospodaří na ploše
V prostorné degustační místnosti nás čekalo na 20 vzorků vín a jejich složení napovědělo, že přes důraz na červená vína se sortiment tohoto vinařství rozrostl o další bílé odrůdy (VZ, TR). Ochutnávka byla rozdělena netradičně do tří bloků, kdy v prvním se pila lehká bílá a červená vína, ve druhém bloku pak plná bílá vína a v bloku třetím plná vína červená.
Všechny degustované vzorky byly technologicky velmi pěkně provedeny, nejvíce zaujal velmi líbivý projev Tramínu
Hovor se dnes točil kolem červených odrůd, tzv. barvířek (Neronet, Rubinet, Alibernet) a jejich významu na trhu s vínem. Část první (tedy spíše velká většina) tato vína preferovala, část druhá dávala přednost spíše vínům vyrobených z původních odrůd.
Podobně diskuse pokračovala také o smyslu výroby tzv."velkých" červených vín, které by mohly mít
ambice konkurovat kvalitním vínům Francie a Itálie. Zatímco názor jednoho z táborů zastával teorii nevytvářet vína těchto (podobných, stejných) typů, do konkurence se nepouštět a lpět na tradičních odrůdách moravských, druhý názor kontroval skutečností, že víno zde vypěstované může mít stejný styl, avšak při zachování autentických prvků může vyvinout jedinečný potenciál, který osloví i znalce světových vín od nás, i ze zahraničí.
Posledním významěji diskutovaným bodem bylo používání plastových korků u nenáročných vín, kdy byla zmíněna zajímavá skutečnost, že rakouští vinaři, coby prvotní propagátoři těchto uzávěrů, nyní většinově přechází na uzávěry šroubovací…
Dnešní večer byl opět velmi vydařený a poučný, jak pro vinaře, tak i pro jeho vášnivé konzumenty.