Poslední degustační čtvrtek v rámci návštěv čejkovických vinařství se uskutečnil ve vinařství "Sklep Na Bařině" nacházející se ve stejnojmenné ulici. Zde se výrobou vína zabývají bratři Jan a Tomáš Bařinovi spolu s Tomášem Hajduchem. Při degustaci jsme ochutnali 14 vzorků vín, vyráběných klasickými postupy, kdy červená vína byla kvašena v dřevěných otevřených kádích s následným využitím jablečno-mléčné fermentace.
Z mladých bílých vín zaujala příjemná suchá aromatická vína odrůdy Sauvignon, Muškátu moravského a zdařilé cuvée z Ryzlinku rýnského, Ryzlinku vlašského a Tramínu. Z červených vín pak vynikla Frankovka
Také sbírání zkušeností s výrobou ledových vín prezentovaných na vzorku Cabernet Sauvignon, lze označit za krok správným směrem. U tohoto ledového vína se rozvinula diskuze nad optimálním množstvím kyselin u ledových vín tak, aby harmonizovalo s množstvím zbytkového cukru.
Mezi nejzajímavější vzorky pak patřilo bezesporu Rulandské modré klaret, které dosáhlo při sběru hodnoty 30°NM. Příjemnou harmonii cukru a jemné kyselinky nenarušoval ani vyšší alkohol, který naopak pevně podtrhnul ucelený dojem tohoto velmi pitelného vína.
Také
Perličky večera:
„ledovku sme zastavovali na balkóně…“
(Tomáš Hajduch k technologii výroby ledového Cabernetu Sauvignon (jednalo se o nutné zchlazení moštu pro zastavení alkoholického kvašení, kdy teplota venku byla pod bodem mrazu)).