Vinný čtvrtek ve Sklepě Na Bařině a ve Vinařství Hajduch
Příjemně strávený čtvrtek s příjemnými víny. Dnes to byl vskutku nelehký úkol, muselo se ochutnat celkem 28 vín a to rovnou ze dvou vinařství, ...., ale všechno jedno po druhém. Nejdříve nás uhostil pan Jan Bařina, jeden ze dvou bratrů a majitelů Sklepu Na Bařině. Müller Thurgau řočníku 2014 byl na rozjezd jako dělaný, krásně nazrálé víno. Následovalo Cuvee ryvee, suché víno ročníku 2015, kde se snoubí chuť z 60 % Veltlínu zeleného, 30 % Ryzlinku vlašského a 10 % Ryzlinku rýnského. Jedná se o jednu z nejvyhledávanějších šarží vína tohoto vinařství. Snažili jsme se dopídit důvodu, čím že si to tohle víno zasloužilo, Jenda nám jasně odpověděl: „ Podívejte pánové, hrozny, které zde používám, jsou z vinice, která je více jak 50 let stará a tento vinohrad dal můj otec mé matce jako svatební dar.“ Odpověď nás dostala, dojala a jasně přesvědčila o tom, že je kvalita zapříčiněna právě tím, že Jenda a žádný jiný muž do vinohradu už více jak 50 let nevstoupil...:) Dále ze
vzorků následovalo Veltlínské zelené, Frankovka rosé, Rulanda bílá, která byla plná krásných ovocných, citrusových tónů, Rulanda modrá ročníku 2013, Cabernet sauvignon klaret s 60,0 g/l zbytkového cukru a 9,0 g/l kyseliny, Tramín červený (34,0 g/l cukru), který pan Jan doporučuje hlavně k pokrmům z kuřecího masa, Sauvignon 2014, ale i 2015 a mnoho dalších. Za zmínku také stojí další Tramín červený, který ještě nedávno ležel 12 měsíců na slupkách a teprve půjde do sudu, víno má obrovský potenciál.
Své zadky nikdo ani nezvednul a hned jsme byli v druhém vinařství, kde nás čekalo dalších 11 vzorků z nově vzniklého vinařství a vzorky nově přijatého člena sdružení Čtvrtečníků Tomáše Hajducha. Svou odvážnou cestu započal Sylvánským zeleným, suchým vínem samozřejmě ročníku 2015. V produkci nového, ne však mladého, ale o to více perspektivního vinaře nechyběl ani Muškát moravský, Děvín s 22,5 °NM při sběru a Chardonnay. U tohoto vína bych rád podotknul krásnou výraznou chuť a vůni manga, banánů, rynglí. Vůně připomínající prázdniny u babiček na venkově, snídani venku a právě otevřenou domácí marmeládu. Dále jsme chutnali Sauvignon, krásný typický voňavý odrůdový Hibernal, Rulandu šedou ve výběru z hroznů, kde bylo ve vůni cítit až krásnou banánovou jemnou kouřovinu a Pálavu, která Vás svou vůni ananasů a právě rozkvetlých květin přenese do exotických. Z červených vín jsme ochutnali příjemně pitelný Dornfelder a jako poslední „Červenou bambuli“ – jedná se o ovocné dezertní víno vyrobené z čerstvých višní s 205 g/l cukru a 10,7 g/l kyseliny. Po vysvětlení naší otázky, jak to bylo s tím 50 letým vinohradem Sklepu Na Bařině, jsme již neměli odvahu se ptát, jak přišel Tomáš na tenhle název. Takže můžeme jen doufat, že název nevznikl z nějakého příběhu ze života.